מהי קרינה רדיואקטיבית והאם לבצע בדיקה?
סביר להניח שכבר שמעתם על המונח קרינה רדיואקטיבית, אך האם אתם יודעים במה בעצם מדובר? ובכן, מדובר בפליטה של חלקיקים מאטומים בתהליך הנושא רמה גבוהה של אנרגיה, ולפיכך יכולים החלקיקים לגרום לשינויים בחומרים בהם הם פוגעים, כולל בגוף האדם. מצד אחד, כאשר מדובר בקרינה רדיואקטיבית בריכוז גבוה היא נדירה מאוד בסביבות מגורים ועבודה, ומצד שני – היא נמצאת במובן מסוים בכל בית. בשורות הבאות נסביר את הנושא.
מאיפה מגיעה קרינה רדיואקטיבית
לפני שנדבר על בדיקות קרינה רדיואקטיבית נסביר שיש כמה סוגי קרינה, וזאת בהתאם לסוג החלקיקים הנפלטים מהאטום. בהתאם לאמור מקבלת הרדיואקטיביות את שמה כמו קרינת גמא, בטא, אלפא ושמות נוספים. הקרינה הזו מגיעה אלינו מהחלל וגם מהאדמה, מהמים או מהמזון, אבל מדובר כמעט תמיד בריכוזים מאוד נמוכים שאינם גורמים כל נזק. בנוסף, היא מצויה בכורים גרעיניים, בטלוויזיות, במכונים לצילומי רנטגן, בטיפולי הקרנות למחלת הסרטן, במעבדות מחקר, ועוד. במקומות בהם נעשה שימוש בציוד היוצר ריכוז גבוה של קרינה כזו, נעשה שימוש בציוד מיוחד להגנה על העובדים, וכן על המטופלים שנחשפים אליה באופן רגעי. אם כך, בעיקר במקומות אלו עשויה להידרש בדיקת קרינה רדיואקטיבית המחייבת מכשור ייעודי והבנה מעמיקה בתחום. השאלה היא, האם יש צורך בבדיקות כאלו גם לציבור בכללותו?
ומה התשובה?
התשובה היא שאין צורך לבצע מדידת קרינה רדיואקטיבית ע"י יועץ קרינה מוסמך, אלא אם ידוע שישנה בעיה מיוחדת. למשל, ייתכן ותידרש בדיקה לגילוי מזון מזוהם, חומרי גלם ומוצרים של תעשייה אם עולה החשד שהגיעו ממקום הסובל מזיהום רדיואקטיבי. הדבר נכון גם לגבי מקומות ציבוריים ומקומות עבודה שמסיבה זו או אחרת ישנו חשד לזיהום. ואולם, כאמור, מדובר במקרים נדירים.
לעומת זאת, הסיפור שונה לגבי גז הראדון. מדובר בגז אציל רדיואקטיבי שמקורו בהתפרקות של רדיום. הגז הזה נפוץ מאוד ולמעשה מצוי בכל סוגי האדמות ולכן גם בכל חומרי הבנייה שמכינים מהקרקע, והוא עולה מהאדמה למעלה ונפלט ממרכיבי המבנה. אבל לפני שאתם נבהלים חשוב שתדעו שהגז הזה אינו מזיק ברמות חשיפה מותרות, כאשר הריכוז המרבי המותר לבית מגורים עומד על 200 בקרל למטר מעוקב אוויר. בנוסף, ישנם גורמים רבים המשפיעים על ריכוז הראדון, למשל סוג חומרי הבנייה, עובי הקירות והרצפה, תנאים אטמוספריים, סוג הקרקע באזור, מידת האוורור של החלל ועוד.
לפי המשרד להגנת הסביבה, ישנה המלצה על בדיקה לגילוי ראדון בדגש על אזורים גיאוגרפיים עם ריכוז גבוה שלו, במרתפים וחדרים צמודים קרקע. מדובר בבדיקה שצריכה להיעשות לאורך שלושה חודשים לפחות על ידי מודד מוסמך, וזאת כדי לקבל את הריכוזים הממוצעים של הגז לאורך זמן.
בנוסף למנגנון החדרת החומרים הרדיואקטיביים לגוף בעלי החיים מזדהם גם הציוד בשימוש בני האדם ולכן קיימת בעיה של קרינה ישירה מהמשטחים המזוהמים רדיואקטיבית.
לפרטים נוספים בנושא הנכם מוזמנים לפנות אל חברת דגש בטלפון 09-7666693.