קרינה ממתקן פוטו-וולטאי – האם היא מסוכנת?
בשנים האחרונות נעשות פעולות רבות למציאת פתרונות אנרגיה ירוקים, ובכללותם פתרונות שאינם מבוססים על שריפת דלק מאובנים לצורך הפקת חשמל, כגון טורבינות רוח ופאנלים סולאריים. לפיכך אנו עדים להקמה של "שדות" סולאריים עם מאות ואף אלפי פאנלים המייצרים חשמל, חוות טורבינות המוקמות באזורים שונים בארץ, ולא פחות חשוב – קידום הצבת פאנלים בסביבות מגורים פרטיים.
אכן הנתונים מראים כי מתקנים פוטו-וולטאיים המבוססים על פאנלים סולאריים, הינם יותר "ירוקים" מאשר הפקת חשמל בשריפת דלק מאובנים או בגז (למרות שישנו נזק סביבתי גם בפאנלים עצמם, וזהו נושא למאמר אחר). יחד עם זאת, עקב העלייה במודעות הציבורית לסוגיית הקרינה האלקטרומגנטית שמגיעה ממכשירים וממתקנים שונים, עולה השאלה לגבי קרינה ממתקן פוטו-וולטאי והאם היא בטוחה.
כיצד נוצרת קרינה במתקנים כאלו?
מתקן פוטו-וולטאי מורכב כמובן מהפאנלים שיודעים להמיר את אנרגיית השמש לזרם אלקטרונים, ולמעשה לזרם ישר (DC). הזרם הזה מגיע אל הממיר שהופך את הזרם הישר לזרם חילופין (AC) ומכאן הוא עובר אל לוח חשמל המספק את הזרם אל המכשירים הביתיים או אל מצברים שאוגרים את האנרגיה לשימוש בהמשך או כהזנה לרשת החשמל. מהממיר והלאה הזרם הזורם במערכת הינו זרם חילופין אשר באופן טבעי מייצר סביבו שדה מגנטי משתנה. שדה מגנטי משתנה הוגדר ע"י ארגון הבריאות העולמי כגורם מסרטן אפשרי בחשיפה רציפה וממושכת ברמות הגבוהות מעל 2-4 מיליגאוס בממוצע על פני 24 שעות.
האם זה מסוכן?
מתקנים מסחריים בתחום כמובן מייצרים זרם גבוה יותר ורמות השדה המגנטי סביבם גבוהה ולכן מהווים כמובן פוטנציאל סיכון יותר גבוה מבחינת רמות הקרינה. יחד עם זאת, הם מוקמים בהתאם לתקנות של המשרד להגנת הסביבה וגופים נוספים, במרחק בטיחות גדול ממקומות מגורים ולפי תכנון, בדיקות, חיזוי, היערכות ופתרונות שמספקים אנשי מקצוע כמו המומחים של חברתנו.
גם לגבי מתקנים פוטו וולטאיים פרטיים המותקנים בבתים ישנן תקנות לצורך קבלת היתר הקמה והפעלה הנוגעות ליציבות ובטיחות המתקן מכל בחינה, החל באנשי המקצוע המורשים להתקנתו, דרך קבלת אישור מהנדס ועד לכבלים, המפסק והשילוט.
השדות המגנטיים שמפיקים מתקנים אלו אכן מוגדרים כגורם אפשרי לסרטן, אולם לפי המשרד להגנת הסביבה – שמירה על התקנות הבסיסיות הופכת אותם לבטוחים לחלוטין. החשיפה המרבית המומלצת על ידי משרד הבריאות והגנת הסביבה עומד על 4 מ"ג לכל היתר ביממה. כל עוד מדובר במתקן המייצר כד 1 מגה וואט ומותקן לפחות ארבעה מטרים מאזור שהייה ממושכת, והכבלים מותקנים גם הם לפחות במרחק חצי מטר, הרי שרמת החשיפה עומדת בהמלצות. יש לציין כי בימינו כבר ישנם ממירים עוד יותר מתקדמים, שאותם ניתן להתקין אף במרחק של חצי מטר מאזור שהייה.
יחד עם זאת, עקב סיבות שונות קרינה ממתקן פוטו-וולטאי עלולה להיות מסוכנת, ובעיקר אם לא מקפידים על כללים ונהלים בסיסיים. אכן, למרות התקנות, יש בתחום לא מעט גורמים המתקינים את המערכות ללא ההיתרים הנדרשים, ולמשל אינם מקפידים על מרחקים נאותים מחדרי מגורים ושינה, או אינם מתקינים ממירי מתח איכותיים. לפיכך, בדיקה של הקרינה נדרשת לא פעם על ידי אנשים שבסביבת המגורים שלהם הותקן מתקן פרטי, וכן על ידי אנשים וגורמים המעוניינים להבין את מידת הקרינה של מתקן מסחרי.
לפרטים נוספים בנושא הנכם מוזמנים לפנות אל חברת דגש בטלפון 09-7666693.