קרינה אלקטרומגנטית

מהי קרינה אלקטרומגנטית ומהיכן היא מגיעה

קרינה אלקטרומגנטית מתפשטת במהירות האור בשדות חשמליים ומגנטיים, כאשר החלקיקים המרכיבים אותה הינם פוטונים. הפוטונים מתקיימים הן כחלקיק והן כגל ולכן ניתן לומר שהקרינה מתפשטת בצורה של גל בתווך שהינו שדה מגנטי או חשמלי, ואפשר למדוד אותה מבחינת עוצמה, תדירות ואורך גל. כמובן שהמקור העיקרי של קרינה אלקטרומגנטית הוא השמש שלנו, וכולנו יודעים אם כן שהיא נושאת עימה אנרגיה שיכולה לעבור אל גופים שונים, החל בחפצים דוממים ועד לבעלי חיים. מעבר האנרגיה הזו יותר תופעות שונות, למשל חימום, אור, שינויים ביולוגיים וכימיים.

האם קרינה אלקטרומגנטית יכולה להיות מסוכנת?

כדי להבין האם ומתי קרינה אלקטרומגנטית מסוכנת יש להבין כי היא משתרעת על פני אורכי גל נרחבים, שרק חלק קטן מהם יכולה העין שלנו. יחד עם זאת, מעל ומתחת לתחום הנראה יש עוד מרחב עצום של תדרים וכולם נמדדים ביחידה הבסיסית הרץ. הרץ הוא מספר הפעמים בשנייה שגל משלים מחזור אחד (ניתן לדמיין זאת כמו גל בים שעולה ויורד), ולפיכך הרץ אחד הוא מחזור אחד בשנייה אחת. ככל שתדירות הגל יותר מהירה (ארוך גל קצר = יותר הרץ) כך האנרגיה שהוא נושא עימו יותר חזקה, ולכן הוא גם עלול להיות יותר מסוכן – כלומר ליצור ולהשפיע על תהליכים ביולוגיים.

מכאן נהוג להבדיל בין קרינה מייננת לבלתי מייננת. קרינה מייננת היא כזו שבעת הפגיעה באטומים המרכיבים את הגוף, מביא לפליטה של אלקטרונים ולכן אותם האטומים הופכים ליונים. קרינה זו היא בהחלט מסוכנת ויכולה לגרום לשינויים פיזיים וגנטיים שונים. לעומת זאת, קרינה בלתי מייננת היא כזו שאין בה מספיק אנרגיה על מנת להפוך אטום ליון, לכן היא נחשבת לפחות מזיקה – אי אין בכך לומר שהיא איננה יכולה להזיק. דוגמא לקרינה מייננת היא כמובן זו המגיעה מהשמש, אולם שכבות ההגנה של כדור הארץ בדגש על שכבת האוזון, מסננים אותה ומונעים ממנה להיכנס. ועדיין, כולנו נדרשים להשתמש באמצעי הגנה. דוגמא נוספת היא מכשירי הרנטגן היוצרים באופן מבוקר קרינה מייננת לצרכים רפואיים, ונדרשים באמצעי הגנה מיוחדים.

מקורות לקרינה בלתי מייננת בסביבת המגורים

מודד קרינה אלקטרומגנטית עוסק במדידה של קרינה בלתי מייננת, אשר גם לה יכולות להיות כאמור השפעות מזיקות על הבריאות. קרינה זו מחולקת לתדרים גבוהים (ומסוכנים יותר) הנקראים RF ולתדרים נמוכים הנקראים ELF. יש סביבנו מקורות קרינה רבים בתדרים גבוהים, ביניהם ראוטרים אלחוטיים, טלפונים סלולריים, טלפונים אלחוטיים, תנורי מיקרוגל, ציוד מחשב, רכיבים של בית חכם, התקני בלוטוס, משדרי רדיו של חברות תקשורת, אנטנות סלולריות, קווי מתח חשמלי, ועוד. לעומת זאת, מקורות של תדר נמוך כוללים בין היתר תנורי בישול חשמליים, מערכות מיזוג אוויר, מכשירי סטריאו, מקררים, לפטופים ומחשבים ניידים, וכן הלאה.

לפרטים נוספים בנושא ולהזמנת מודד קרינה אלקטרומגנטית הנכם מוזמנים לפנות אל חברת דגש בטלפון 09-7666693.

יצירת קשר